Aluevaalit 2022

Oskari Rantala Keski-Suomen aluevaltuustoon

Toimivat hyvinvointipalvelut kaikille, ei harvoille

Suomi käyttää pohjoismaista vähiten resursseja sosiaali- ja terveyspalveluihin. Ihmisten yhdenvertaisuutta on puolustettava ja palveluja parannettava. Seitsemän päivän hoitotakuu käyttöön perusterveydenhoidossa.

Joka vuosi ulosottoon päätyy yli 400 000 sote-asiakasmaksua. Terveenä pysyminen ei saa maksaa liikaa. Terveyskeskusmaksut on poistettava Helsingin mallin mukaisesti.

Kaikilla on oikeus palveluihin. Korkeat maksut, pitkät etäisyydet tai asiakkaan käsityskyvyn tai kielitaidon puute eivät saa johtaa siihen, että ihmiset jätetään omilleen.

Vanhusten, vammaisten, ulkomaalaistaustaisten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien ihmisoikeuksista on pidettävä kiinni.


Sote-alalla työolot kuntoon ja kunnon palkka tekijöille

Osaavia työntekijöitä riittää tulevaisuudessa vain jos työolot ovat hyvät ja palkka vastaa työtehtävien vaativuutta.

Yhteiset varat on käytettävä laadukkaiden palveluiden järjestämiseen, ei yritysten omistajien voittoihin. Yksityistäminen ei ole todellinen säästökeino.

Inhimillisemmät työolot myös sosiaalipalveluihin. Ihmisten perusoikeudet eivät toteudu, jos työntekijät eivät voi tehdä työtään hyvin.

Tarvitaan toimivaa yhteistyötä sote-alueen eri toimijoiden välille ja asiakkaan näkökulmasta yksinkertaisempia hoitoketjuja.


Ei leikata lapsilta eikä nuorilta

Lasten ja nuorten hyvinvoinnista säästäminen maksaa tulevaisuudessa moninkertaisesti. Ennaltaehkäiseviä palveluja on parannettava.

Pätäkkää mielenterveyspalveluihin. Erityisesti lasten ja nuorten kohdalla panostukset ja palvelujen tarve eivät kohtaa.

Oppilashuollon resurssit on turvattava, kun koulukuraattorit ja psykologit siirtyvät kaupunkien sivistyspalveluilta sote-alueelle. Moni asia voi mennä muutoksessa pieleen.

On puututtava lapsiperheköyhyyteen, nuorten lisääntyvään asunnottomuuteen ja vammaisia marginalisoiviin rakenteisiin. Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille ja päihdepalvelujen asiakkaille.


Olen väitöskirjatutkija, science fictionin, kahvin ja kissojen ystävä, parin päiväkoti-ikäisen lapsen isä sekä Jyväskylän kaupungin sivistyslautaukunnan ja Jyväskylän seurakunnan kirkkovaltuuston punavihrein jäsen Kortepohjasta.

Olen ehdolla aluevaltuustoon, koska haluan Keski-Suomeen yhdenvertaisemmat sosiaali- ja terveyspalvelut. Uusi aluevaltuusto päättää niiden järjestämisestä sen jälkeen kun ne siirtyvät sote-uudistuksessa kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Puolueeni on Vasemmistoliitto ja äänestysnumeroni 154.

Politiikkaan olen lähtenyt mukaan siksi, että minua ottavat päähän yhteiskunnan eriarvoistuminen, ympäristön tuhoutuminen ja rasismin lisääntyminen.

Jos sinusta tuntuu, että voisin olla ehdokkaasi näissä vaaleissa, tutustu ihmeessä esimerkiksi vaalikonevastauksiin:

Voit myös kysyä mitä tahansa alla olevalla lomakkeella (se lähettää minulle sähköpostia) tai koettaa tavoitella Facebookissa (henkilökohtainen profiili / politiikkapainotteinen sivu), Twitterissä tai Instagramissa.

Mitkä ihmeen aluevaalit?

Sote-uudistuksessa päätettiin siirtää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi kuntien ja kaupunkien vastuulta suuremmille hyvinvointialueille. Niillä on ainakin teoriassa mahdollisuudet vahvistaa perusterveydenhoidon palveluita (jotka ovat Suomessa vähän retuperällä), kehittää yhteistyötä perustason terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon (sekä sosiaalipalvelujen) välillä ja varmistaa, että hyvinvointipalvelut ovat kaikkien saatavilla yhdenvertaisesti kotikunnasta riippumatta.

Aika näyttää, miten todellisuudessa tulee käymään — ja asiaan vaikuttavat aika merkittävästi myös näissä vaaleissa valittavat aluevaltuutetut.

Pähkinänkuoressa:

  • Hyvinvointialueille valitaan aluevaaleissa valtuusto, jonka koko on Keski-Suomessa 69.
  • Virallinen äänestyspäivä on 23.1.2022 ja ennakkoäänestys 12.-18.1.2022.
  • Saat äänestää ketä tahansa keskisuomalaista ehdokasta, jos kotikuntasi on Keski-Suomessa ja olet yli 18 vuotta. Suomen kansalaisuutta ei vaadita, mutta muiden kuin EU-maiden kansalaisten on pitänyt asua Suomessa vähintään kaksi vuotta. Lue äänikeudesta tarkemmin.

Ota yhteyttä

Kysy mitä vain tai lähetä terveisiä muuten vain.