Kategoriat
Jyväskylä Mielipidekirjoitus Politiikka

Opiskelijan Jyväskylä on köyhä mutta seksikäs

(Mielipidekirjoitus Keskisuomalaisessa 25.10.2012)

Jyväskylä on vaikeissa talousongelmissa, ja yksi niitä selittävä tekijä on väestön ikäjakauma. Täällä asuu paljon nuoria ja opiskelijoita, jotka maksavat veroja pienten tulojensa takia hyvin vähän.

Jyväskylä on useimmille vain pit-stop-paikkakunta matkalla alkuperäisestä kotikunnasta sinne, mihin kukin lopulta asettuu valmistumisen jälkeen asumaan. Jyväskylän yliopiston opiskelijoista kaksi kolmannesta ei edes vaihda Jyväskylää kotikunnakseen, vaikka opinnot kestävät viisi-kuusi vuotta.

Jyväskylän kannalta olisi parempi, jos useammat opiskelijat haluaisivat valmistuttuaankin jäädä tänne ja etsiä Jyväskylästä työpaikan, perustaa yrityksen tai etätyöskennellä täältä käsin. Se on mahdollista vain, jos opiskelijat kiintyvät Jyväskylään jo opiskeluaikanaan.

Tilanne on kuitenkin usein päinvastainen, ja monet opiskelijat suhtautuvat Jyväskylän toimiin kyynisen huvittuneesti.

Yliopistolla kuulee paljon kommentteja siitä, että kaupunki satsaa imagonrakentamiseen ja valotaiteeseen mieluummin kuin korjaa terveydenhoidon ongelmia.

Monet muistuttelevat, että hammaslääkärissä täytyy muistaa käydä opiskelujen loppuvaiheessa, koska kunnalliseen hammashoitoon pääsy on lähestulkoon mahdotonta.

Valitettavasti molemmat huomiot ovat enemmän tai vähemmän paikkansapitäviä. Jyväskylän on syytä katsoa peiliin ja harkita uudestaan keinoja, joilla kaupungin elinvoimaa koetetaan lisätä.

Mihin Jyväskylän sitten täytyisi panostaa, jotta se olisi opiskelijaystävällisempi? Joitain esimerkkejä voisivat olla halpa ja toimiva julkinen liikenne, pyöräilyä helpottava kaupunkisuunnittelu ja elävämmän keskustan luominen sekä kulttuurielämän virkistäminen tarjoamalla esimerkiksi julkisia tiloja harrastusryhmien käyttöön ilta-aikaan.

Opiskelijat olisivat varmasti vastaanottavaisia myös avoimemman kuntavaikuttamisen ja suoremman demokratian kokeiluille.

Toisaalta opiskelijoiden hyvinvointi on myös toimeentulokysymys, ja kaupungilla olisi välineitä senkin kohentamiseen. Vuokra-asuntojen lisääminen laskisi Jyväskylän korkeaa vuokratasoa, ja kaupungin tulisi tehdä voitavansa myös työ- ja harjoittelupaikkojen lisäämiseksi.

Jos vielä terveyspalvelut ja muut turvaverkot olisivat säädyllisessä kunnossa, opiskelijan olisi turvallista kotiutua Jyväskylään. Tulevaisuuden työelämä on monimuotoista ja epävarmaa, joten tätäkään puolta hyvinvoinnista ei saa unohtaa.

OSKARI RANTALA
Kuntavaaliehdokas (Vasemmisto)
Opiskelija, tiedottaja