Kategoriat
Politiikka

Avauspuheenvuoro aatteensa vuoksi surmattujan muistomerkillä

Jyväskylän Vasemmistoliiton ja SDP:n kunnallisjärjestöjen jokavappuinen perinne on vappuaattoiltapäivän muistotilaisuus Vesangassa vuonna 1918 aatteensa vuoksi surmattujen työväenliikejohtajien muistomerkillä. Tänä vuonna pidin tilaisuudessa avajaispuheenvuoron, joka löytyy tästä alta.

Parin minuutin mittainen puheenvuoro ei varmastikaan ole jäämässä retoriikan historiaan, mutta tallennan sen kuitenkin tänne blogiin siltä varalta, että siitä on joskus jollekin jotain iloa.

 

Tervetuloa muistotilaisuuteen, jossa muistamme aatteensa vuoksi vuonna 1918 surmattuja.

Olemme täällä muistomerkillä, joka on pystytetty kahden vesankalaisen torpparin ja työväenliikeaktiivin muistoksi. He olivat Niklas Lintunen ja Jalmari Kettunen, jotka ammuttiin 22. huhtikuuta, kun sota oli loppumassa ja valkoisen terrorin aika alkamassa.

Lintunen ja Kettunen ovat vain kaksi niistä yli 7000 ihmisestä, jotka menettivät henkensä teloituksissa. Jos vankileirillä kuolleet lasketaan mukaan, Suomen sisällissodan taistelujen ulkopuolella kuoli lähes 20 000 punaista, työväenliikeaktiivia, torpparia, köyhää työläistä ja heidän läheisiään. Se on valtava määrä kuolleita.

Nämä kaksi ihmistä olivat paikallisia työväenliikkeen johtohenkilöitä, ja perimätiedon mukaan he eivät kuuluneet punakaartiin tai osallistuneet taisteluihin, eli he kuolivat yksinomaan aatteensa puolesta: he uskoivat siihen, että kaikilla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen riippumatta yhteiskunnallisesta asemasta ja varallisuudesta. Saman näkemyksen ympärille on perustettu kaikki vasemmistopuolueet.

Enää Suomessa tällä tavalla ajattelevien ei tarvitse pelätä henkensä puolesta. Viimevuotinen hyökkäys keskustelutilaisuuteen Jyväskylän kirjastossa oli toivon mukaan poikkeus, eikä poliittinen väkivalta ole tekemässä paluuta Suomeen.

Muualla maailmassa tämä ei ole itsestään selvää. Vuonna 2013 kuoli poliittisissa murhissa vasemmistolaisia poliitikkoja ja ammattiyhdistysjohtajia ainakin Etelä-Afrikassa, Intiassa ja useissa Etelä-Amerikan valtioissa.

Vappuna juhlitaan työläisten saavutuksia. Tässä joka vuonna järjestettävässä perinteisessä muistotilaisuudessa muistetaan niitä, jotka ovat kuolleet vakaumuksensa puolesta.

Tervetuloa!