Kategoriat
Mielipidekirjoitus Uncategorized

Jokaisella on oikeus avioliittoon

(Alla minun ja Minna Myllymäen mielipidekirjoitus, joka julkaistiin Pride-viikon aikaan Keskisuomalaisessa ja Suur-Jyväskylän lehdessä. Olen ajanut sateenkaariparien oikeuksien lisäämistä kirkossa Jyväskylän kirkkovaltuuston jäsenenä sekä varakirkolliskokousedustajana, ja seuraavissa seurakuntavaaleissa nyt marraskuussa voit vaikuttaa siihen, että jatkuuko hommat kirkkovaltuustossa myös ensi kaudella.)

Samojen oikeuksien tulee kuulua kaikille riippumatta siitä, ketä rakastaa. Puolison väärä juridinen sukupuoli sulkee edelleen kirkkojen ovet aviopareilta suuressa osassa Suomea.

Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, Suomen evankelis-luterilainen kirkko ei ole vielä tehnyt päätöstä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Sateenkaaripareja vihkiviä pappeja on kuitenkin joka puolella maata, ja lain mukaan papin vihkimä avioliitto on aina pätevä.

Hiippakunnasta riippuen sateenkaariparin vihkinyt pappi voi saada työnantajaltaan haukut ja kirjallisen varoituksen. Kaikki seurakunnat eivät myöskään salli tilojensa käyttämistä sateenkaarihäihin. Ei ole oikein, että avioparien kohtelu kirkossa vaihtelee asuinpaikan mukaan.

On aika tehdä avioliitosta kaikkien oikeus myös kirkossa. Historiallisilla syillä tai Raamatun jakeilla ei voi oikeuttaa sateenkaariparien syrjintää. Kristilliset perusarvot, myötätunto ja lähimmäisenrakkaus edellyttävät kaikkien yhdenvertaista kohtelua.

Kirkon virallisen avioliittokannan määrittää kirkolliskokous, jonka kokoonpanosta päättävät seurakuntavaaleissa valittavat kirkkovaltuutetut. Valtaosa kirkon jäsenistä ja myös suurin osa papeista arkkipiispaa myöten kannattaa kirkon avioliittolinjausten korjaamista.

Muutos on kuitenkin hidasta, koska kirkkovaltuustoissa istuvat päättäjät ovat ajatusmaailmaltaan muita kirkon jäseniä konservatiivisempia. Suurin syy tähän on alhainen seurakuntavaalien äänestysprosentti. Kun vain harvat käyttävät äänioikeuttaan, päätöksentekijät eivät edusta kirkon jäsenten suuren enemmistön mielipiteitä.

Tarvitsemme muutosta ja yhdenvertaisesti toimivaa kirkkoa. Sitä rakennetaan äänestämällä seuraavissa seurakuntavaaleissa marraskuussa. Avaraan kirkkoon kaikki ovat tervetulleita sellaisina kuin ovat. Mielestämme kirkon on kannettava vastuuta lähimmäisestä ja ympäristöstä sekä puolustettava oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa.

Oskari Rantala ja Minna Myllymäki
Avara kirkko -valitsijayhdistyksen seurakuntavaaliehdokkaita, Jyväskylä